Robotik KodlamaScratch 3.0

Scratch Nedir?

Merhaba bu yazımızda Scratch’i inceleyip, birlikte örnekler yapacağız. Öncelikle Scratch Nedir? Neler Yapılır? sorusunun yanıtını arayalım.

21. yüzyılın becerileri arasında okuma-yazma kadar önemli olan kodlama dünyanın bir çok yerinde ilk sıralarda kendine yer bulmaktadır. Kodlamaya okul öncesinden başlanmalı ve geleceğin bireylerini yetiştirmek için çözüm odaklı bireyler yetiştirmeliyiz. Scratch ile ilkokuldan başlayarak çok çeşitli projeler geliştirebilir ve bu projeleri gerek arkadaşlarımızla gerekse tüm dünya ile paylaşabilirsiniz.

Scratch ile kendinize ait etkileşimli hikayeler, oyunlar, animasyonlar programlayabilir ve oluşturduklarınızı internet topluluğundaki diğer insanlar ile paylaşabilirsiniz.

Scratch’i Kimler Kullanır?

Scratch özellikle 8 ila 16 yaş grubu için tasarlanmış olmakla birlikte her yaştan insan tarafından kullanılmaktadır. Milyonlarca kişi evde, okulda, kütüphanelerde ve sosyal merkezlerde Scratch projeleri oluşturmaktadır.

Scratch, MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü )  Medya Lab’ında yer alan Hayat Boyu Çocuk Yuvası grubunun bir projesidir ve tamamen ücretsizdir.

Scratch 150 den fazla ülkede 50 dilde kullanılmaktadır.  Scratch de Projelerinizi oluştururken  komut yazmak yerine var olan kod bloklarını sürükle bırak yöntemi ile bir birine ekleyerek oluşturabilirsiniz.

Kullanıcılara sunduğu grafik arayüzü ile büyük kolaylıklar sunar. Benzer komutlar bir kategori altında toplanmış ve farklı türdeki bloklara farklı renkler tanımlanmıştır.

Scratch de komutlar gerçek zamanlı çalıştırıldığı için program çalışırken bile yaptığınız değişiklikleri gözlemleyebilirsiniz.

Scratch’e Nasıl Üye Olunur?

Scratch kullanmaya başlamak için aşağıdaki adımları sırayla takip edebilirsiniz.

  1. Scratch ana sayfasına gidin.  -> http://scratch.mit.edu
  2. Açılan sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Scratch’e Katıl” düğmesine tıklayın.
  3. Bir Scratch Kullanıcı Adı Belirle kısmına bir ad yazın. Tercihen bir takma ad kullanın.
  4. Kendinize bir şifre belirleyin ve bu şifreyi bir alt kutucuğa yeniden girin. Daha sonra “Sonraki” düğmesini tıklayın.
  5. Doğum Ayı ve Yılı, Cinsiyet ve Ülke bilgilerinizi girin. Bunları doğru girmenizde bir sakınca yoktur. Çünkü bu bilgiler başkalarıyla paylaşılmaz ve programı kullananların yaş ortalamasını hesaplamak için kullanılır. Bilgilerinizi girdikten sonra “Sonraki” düğmesini tıklayın.
  6. Bu aşamada sizden bir e-posta adresi girmenizi isteyecektir. Eğer 13 yaşından küçükseniz ebeveynlerinizin ya da vasinizden birinin e-posta adresini kullanabilirsiniz. E-posta adresini iki kez girdikten sonra aşağıdaki kutucuğu işaretlerseniz scratch ile ilgili bilgi ve güncellemeler ile ilgili e-postalar alırsınız. Daha sonra “Sonraki” düğmesini tıklayın.
  7. Eğer herhangi bir sorun oluşmadıysa başarılı bir şekilde kayıt oluşturmuş oldunuz.

Artık Scratch dünyasındasınız. Sizde üretmeye ve bu dünyanın bir parçası olmaya başlayabilirsiniz.

—->>> Örneği İndirin <<<—-

Serhat Demir

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.