Adobe Flash’da Ters Kinematik Animasyonu (GAD-AF13)

Merhaba Adobe Flash eğitim serimizin on üçüncüsü ile devam ediyoruz. Bu dersin konusu ters kinematik animasyonu. Flash’ın en güzel özelliklerinden biri olan ters kinematik üst-alt ilişkilerinde doğrusal ya da dallı armatürlere zincirlenen eklemler kullanarak nesneleri hareketlendirmenin bir yoludur. Bir eklem hareket ettiğinde, buna bağlı diğer eklemler de hareket edecektir. Ters kinematik doğal hareket oluşturulmasına izin verir. Ters kinematik kullanarak animasyon uygulamak için zaman çizelgesindeki eklemlerin başlangıç ve bitiş konumlarını belirtmeniz yeterlidir. Animasyon yazılımı, başlangıç ve bitiş kareleri arasında bulunan
armatürdeki eklem konumlarını otomatik olarak tanımlar ve tamamlar. Terk Kinematik animasyonu nasıl yapılır? sorusunun yanıtını aşağıdaki işlem basamaklarını bulabilirsiniz.

Kaynaklar:

İşlem Basamakları:

  1. 1000×600 piksel boyutunda yeni bir belge oluşturun.
  2. Kepce01.png dosyasını içe aktarın (CTRL+R). Sahnenin sağ alt köşesine yerleştirin. Katman1 adını “Kepçe Gövde” olarak değiştirin.
  3. Yeni bir katman oluşturun. Kepçenin diğer parçalarını sahne alanına içe aktarın.
  4. İçe aktardığınız parçaları F8 ile Sembole Dönüştürün. Adları Kepce02, Kepce03 ve Kepce04 olsun.
  5. Daha sonra Eklem Aracı (M) ile Kepçenin bağlantı kollarının nerelerden olduğunu sırayla işaretliyoruz. Üç film Klibini birbirine bağlıyoruz.
  6. Bu işlemi yaptığımızda Katman 2’nin hemen üzerinde Armatür diye bir katman oluştuğunu göreceksiniz. Bu katmanda 30. Kareye gelip Poz Ekle dediğinizde birinci kareden 30. Kareye kadar dolduğunu göreceksiniz. Şimdi Eklem Aracı ile isteğiniz bir konuma sürükleyin.
  7. Animasyonunuzu test ettiğinizde üç nesnenin birbiri ile eklem noktalarından birlikte ve ahenli bir şekilde hareket ettiğini göreceksiniz.
  8. Bu işlemleri sanki bir kepçe bir yeri kazıyormuş gibi hareketler ekleyerek tamamlayınız. (Örnek olarak 50. 70. ve 100. Kareleri kullanabilirsiniz.)
  9.  İlk hareket ile son hareketi aynı yaparsanız animasyonunuz sürekli aynı işi yapıyormuş gibi gözükür ve bir kare atlaması olmaz. Bunun için 1. Kareye gelin ve farenin sağ tuşu ile tıklayın. “Pozu Kopyala” seçeneğini seçin. Böylece pozu kopyalamış oldunuz. Şimdi 100. Kareye gelin ve farenin sağ tuşu ile tıklayın. “Pozu Yapıştır” seçeneğini seçin. İlk kare ile son karedeki pozlar aynı olduğu için artık animasyonunuz sürekli tekrarlanan bir yapıya kavuşmuş oldu.
  10. CTRL + Enter tuşu ile test edin.
  11. Daha sonra “021_Calisma02_KepceTersKinematik.fla” adıyla kaydedin.

Video:

Grafik Animasyon Dersi Konuları :

Yazar : Serhat DEMİR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.