Office ProgramlarıPower Point

Sunu Hazırlama (I- Temel Pencere Elemanları)

MS Office Paket programları arasında sunum yapmak için kullandığımız program olan Power Point 2007’yi tanıyacağız ve temel sunu işlemleri hakkında becerimizi geliştireceğiz. Programın anlatımına başlamadan önce sunum ile ilgili çok temel olan ancak çok karıştırılan bir kaç tanım üzerinde durmak istiyorum. Bu kavramlar sunu, sunum, sunucu, slayt vb…

sunuhazirlama_I

PowerPointMS Power Point:  Microsoft firması tarafından hazırlanmış bir sunu tasarlama ve düzenleme yazılımıdır.

Sunu: 1.Sunulan şey, Takdim (TDK Güncel Türkçe Sözlük) 2.Bir konu ya da olay hakkında bir kitleyi bilgilendirmek amacı ile görsel, işitsel kaynaklarla destelenen sunum işidir. 3. MS Power Point programı ile oluşturulan program dosyasına sunu denir. Sunu uzantıları:
ppt/pptx: Power Point ile hazırlanmış düzenlenebilir sunu dosyasıdır.
pps/ppsx: Power Point Slideshow Çalıştırıldığında hemen çalışan sunu dosyasıdır.

Slayt: Sunuyu oluşturan her bir sayfaya slayt denir. Not: Power Point programı ile oluşturulan sunum programına sunu denir. Genellikle slayt yaptım diye kullanılan tabir aslında sunu yaptım olmalıdır.

Sunucu: Sunum yapan kişidir.

Temel kavramları tanımladığımıza göre artık Power Point programını tanıyabiliriz.

A. Pencere Elemanları Ve Görüntüleme Biçimleri

sunu_001

 

  1. Ofis Düğmesi: Yeni bir sunu hazırlama, kayıtlı bir sunuyu açma, bir sunuyu kaydetme, yazdırma, gönderme ve çeşitli sunu ayarları gibi bir takım işlemleri yapabiliriz.
  2. Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Program kullanıcısının sıklıkla ihtiyaç duyduğu komutlara ait düğmelerin bulunduğu kısımdır.
  3. Şerit: Kullanılan bütün komut düğmelerinin barındırıldığı kısımdır. Burada komutlar işlevlerine göre gruplandırılmış ve sekmelerle birbirinden ayrılmışlardır.
  4. Slayt Paneli: Bu bölümde Slaytlar ve Anahat olmak üzere 2 sekme mevcuttur. Slaytlar görünümünde, sunu içerisinde yer alan slaytların küçük ekran görüntüleri, Anahat görünümünde ise slayt içerisindeki başlıklar (içindekiler tablosu gibi) yer alır.
  5. Durum Çubuğu: Bize açık olan sunumuz içerisinde toplam kaç slayt bulunduğu, kullanılan tema bilgileri … vb. hakkında bilgiler verir.
  6. Not Paneli: Slayt hakkında izleyicilerin göremeyeceği notları almamızı sağlar.
  7. Slayt Paneli: Bu kısım slaytın içeriğinin görüntülendiği ve değiştirilebileceği kısımdır.
  8. Görünüm Çubuğu: Slaytın düzenleme sırasındaki ekran görünüm boyutunu değiştirmek için kullanılır.

B. Çalışma Sayfası Görüntüsü Değiştirme

Normal : Sununuzu yazdığınız ve tasarladığınız asıl düzenleme görünümüdür. Bu görünümün dört bölüm vardır.sunu_002

Anahat Sekmesi: Bu alan içeriğinizi yazmak, fikirlerinizi toparlamak ve nasıl sunabileceğinizi planlamak, slaytların ve metnin yerlerini değiştirmek için çok kullanışlıdır.

Slaytlar Sekmesi: Düzenleme yaparken sununuzdaki slaytları küçük resim boyutunda görüntülemek için çok iyi bir yerdir.

Slayt Bölmesi: PowerPoint penceresinin üst sağ bölümünde, Slayt bölmesi geçerli slaytın büyük bir görünümünü görüntüler. Bu görünümde gösterilen geçerli slaytla, metin ekleyebilirsiniz ve resimler,tablolar, SmartArt grafikleri, grafikler, çizim nesneleri, metin kutuları, filmler, sesler, köprüler ve animasyonlar ekleyebilirsiniz.sunu_003

Notlar Bölmesi: Slayt bölmesinin altındaki Notlar bölmesinde, geçerli slayt için notlar yazabilirsiniz. Daha sonra, notlarınızı yazdırabilir ve sununuz sırasında onlara başvurabilirsiniz.

Slayt Sırlayıcı: Slaytlarınızı küçük resim biçiminde gösteren bir görünümdür.

Slayt Gösterisi: Gerçek bir sunu gibi bilgisayar ekranının tamamını kaplar. Bu görünümünde, sununuzu izleyicilerinizin gördüğü gibi görebilirsiniz.

Serhat Demir

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.