PHP Nedir?

PHP (açılımı PHP: Hypertext Preprocessor) geniş bir kitle tarafından kullanılan, özellikle sanal yöreler üzerinde geliştirme için tasarlanmış HTML içine gömülebilen bir betik dilidir.

HTML kodları ile yüzlerce satırda yapacağımız işlemleri PHP kodlarını kullanarak bir kaç satırda yapabilir ve bu kodları HTML kodlarının içine gömebiliriz. Peki bunu nasıl yaparız?

<?php ve ?> etiketleri arasına yazarak yapabiliriz.

<!doctype html>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
<title>PHP Nedir?</title>
</head>
<body>
<?php
  echo "Merhaba. PHP dünyasına hoşgeldin.";
?> 
</body>
</html>

PHP dosyaları herhangi bir editörde yazıp kaydedebiliriz. Dosyalarımızı kaydederken dosya uzantımızın php olmasına dikkat etmeliyiz. (ornek.php gibi)

PHP sunucu taraflı bir dildir. Bunun için dosyayı çift tıklayıp herhangi bir tarayıcıda çalıştıramayız. Kendi sunucumuza atıp çalıştırdığımızda sitenize gelen kullanıcılar sizin yazdığınız PHP kodları değil onların çıktısı olan HTML kodları görebilir. Eğer size ait bir sunucu yoksa bu kodları çalıştırmak için wampserver gibi hazır paketleri kullanarak Yerel Sunucuyu (Localhost) kullanabiliriz.

PHP öğrenmesi kolay bir dil olduğu için çok yaygın olarak kullanılır. PHP neler yapabilir?

Her şeyi. PHP temel olarak sunucu-taraflı programlamaya odaklanmıştır, bu nedenle CGI uygulamalarının yaptığı her şeyi, örneğin formdan veri toplama, devingen sayfa içeriği oluşturma, ya da çerez alıp gönderme gibi işlemleri yapabilirsiniz. Ancak PHP bunlardan çok daha fazlasını yapabilecek yetenektedir.

PHP betiklerinin kullanıldığı başlıca üç alan vardır.

  • Sunucu-taraflı programlama. Bu PHP için en geleneksel ve en temel olan alandır. Sunucu-taraflı programlama için üç şeye sahip olmanız gerekir. PHP çözümleyici (CGI ya da sunucu modülü), bir HTTP sunucusu ve bir tarayıcı. PHP programlamada deneyimliyseniz tüm bunları evinizdeki makinede çalıştırabilirsiniz. Yapılandırma ve Kurulum bölümünden bununla ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
  • Komut satırı uygulamaları. Bir PHP uygulamasını komut satırından hiçbir sunucu ya da tarayıcı uygulama kullanmadan çalıştırabilirsiniz. Burada tek ihtiyacınız olan PHP çözümleyicidir. Bu tür kullanım cron üzerinden (Windows eşdeğeri görev yöneticisi) düzenli çalıştırılan işlemler ya da basit metin işleme görevleri için idealdir. PHP’nin komut satırında kullanımı bölümünde daha ayrıntılı bilgiye ulaşaabilirsiniz.
  • Masaüstü uygulamalarının yazımı. PHP için görsel uygulamaların yazılabileceği en iyi dil diyemeyiz, ancak PHP’yi iyi biliyorsanız ve PHP’nin birtakım ileri seviye özelliklerini kendi istemci taraflı uygulamalarınızda kullanmak istiyorsanız, PHP-GTK eklentisini bu tip programlar yazmak için kullanabilirsiniz. Bu şekilde platformdan bağımsız uygulamalar yazma şansına da kavuşacaksınız. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.