PardusTüm MakalelerYazılım

Pardus İşletim Sistemi

Bu yazımızda Türkiye’de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı olan PARDUS işletim sistemini tanımaya çalışacağız. Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup ilk kararlı sürümü 26 Aralık 2005’te yayınlanmıştır.

pardus_banner

Pardus adı, Anadolu Parsı’nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana’dan gelmektedir.

Pardus, ilk sürümden 2011.2 sürümüme kadar herhangi bir başka Linux dağıtımı temel alınmadan kendine özgü projelerle geliştirilmiş olup 2013 yılında yayınlanan Pardus 2013 sürümü ile beraber Debian tabanına geçilmiştir. 2011 yılı son aylarından itibaren TÜBİTAK bünyesinde yeniden yapılanma çalışmaları neticesinde yönetici ve geliştirici ekip dağıtılarak tasviye edilmiştir. 2012 yılında TÜBİTAK, Pardus projesi için tekrar geliştirici istihdam etmiş ve o güne kadar Pardus projesi kapsamında geliştirilmiş olan PİSİ paket yönetim sistemi, ÇOMAR yapılandırma yöneticisi, YALI kurulum aracı, Müdür açılış sistemi, Kaptan ilk ayar sihirbazı ve diğer irili ufaklı tüm projeler terk edilerek Debian tabanına geçilmiştir. Kararlı sürümü 25 Ocak 2013’te yayınlanan “Pardus 2013 Anadolu Parsı” sürümüyle beraber artık Pardus, Debian tabanlı bir Linux dağıtımı haline gelmiştir. Terk edilen eski Pardus projeleri ise gönüller tarafından yürütülen Pisi Linux projesi kapsamında sürdürülmeye çalışılmaktadır. Ayrıca yine gönüllüler tarafından yürütülen Pardus Topluluk Sürümü projesinin web sayfasında eski Pardus araçlarının Debian tabanı üzerinde kullanılabilmesi için çalışmalar yürütüldüğü ve kullanılması mümkün olan bazı araçların ileride Pardus Topluluk Sürümüne dahil edilebileceği bildirilmektedir.

Pardus, 2013 sürümü ile beraber artık bireysel kullanıcılara yönelik resmi bir sürüm yayınlamamakta, Kurumsal, Sunucu ve Fatih projesi sürümü olmak üzere 3 ayrı sürümü yayınlanmaktadır. Pardus 2013 sürümünden itibaren bireysel kullanıcılara yönelik resmi bir sürümü bulunmamakla birlikte TÜBİTAK tarafından “Pardus” isminin kullanımı için izin verilen, TÜBİTAK’tan bağımsız bir topluluk tarafından Pardus Topluluk Sürümü adı altında bireysel kullanıma yönelik bir sürümü yayınlanmaktadır.

Pardus Yoluna Devam Ediyor…

Pardus Fatih Projesinde Hizmetinizde…

Pardus indirme bağlantısı:  ftp://ftp.ulakbim.gov.tr/pub/Pardus2013/
Alternatif indirme bağlantısı:  ftp://depo.pardus.org.tr/iso/guncel

–>> Pardus Topluluk Sitesi için…
–>> Pardus Portal için…

Kaynak: tr.wikipedia.org

 

 

Serhat Demir

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

4 thoughts on “Pardus İşletim Sistemi

  • Enes Kendirci

    Pardus işletim sistemini daha önce kurdum 2 kez linux işletim tabanlı olduğundan dolayı windowsdaki uygulamları çalıştırmıyor kullanılabilir uygulama ve oyun sayısı az

    Yanıtla
    • Windows işletim sistemi kadar çok kaynağı olmayabilir. Ancak windows tabanlı uygulamaları çalıştıran “Wine” adında bir uygulaması var. Onu kullanarak Pardus’ta windows uygulamalarını çalıştırabilirsin.

      Yanıtla
  • Enes Kendirci

    Hocam wine tabiki denedim fakat bir çoğu yüksek kodlamalı programda hata çıkartıyor.

    Yanıtla
    • Olabilir tabi ki ama Pardus kullanımını yaygınlaştırmak hatta Pardus için programlar üretmek gerekir ki senin bu sorunun ortadan kalksın.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.