GüvenlikTüm Makaleler

İnternetteki Risklerin Farkında mısın?

İnternetteki riskler her geçen gün artıyor. Sadece çocuklarımız değil evdeki herkesin çok büyük riskler var. Bu yazımızda bunların neler olduğuna değineceğiz. Haydi başlayalım.

İnternet Kullanımında Öğrencilerin Karşılaşabileceği Olası Tehlikeler;

  • Uygunsuz İçerikle Karşılaşma: Öğrenciler için internetteki riskler ilki genellikle pornografik, cinsel teşhir, nefret veya şiddet, yasadışı aktivitelere teşvik gibi uygun olmayan içeriklerle karşılaşabilmektedirler. Bu tür materyaller web siteleri, haber grupları, P2P iletişim ağları veya e-posta ve anlık ileti mesajları aracılığıyla öğrencilere ulaşmaktadır. Öğrenciler bu gibi uygun içeriğe sahip olmayan materyallerle aslında bir kişi, olay, durum veya yer ile ilgili eğitimsel bir amaç ile araştırma yaparken de karşı karşıya gelebilmektedirler. Bu yüzden, öğretmenler öğrencilerine internet ortamında en doğru ve güvenli araştırma yöntem ve tekniklerini öğretmeli, uygun olmayan içeriklere maruz kaldıklarında da bunlarla baş etme yolları konusunda bilgilendirmelidirler.

Fiziksel Tehlike :

İnternetin beraberinde getirdiği tehlikelerden bir tanesi de sanal ortamda tanışılan birileri tarafından oluşturulan yabancı tehlikesi veya fiziksel tehlikelerdir. Bu durum genelde öğrencilerin kişisel bilgilerini internette hiç tanımadıkları insanlara vermeleri ile ortaya çıkabilir. Bir çok durumlarda, pedofili hastaları sohbet odalarını, e-postaları, anlık ileti mesajlarını kullanarak çocukların güvenini kazanmaya çalışabilmektedirler. Bunun sonucunda da amaçları yüz yüze görüşme için bir randevu ayarlamak olmaktadır.

İnternet Ortamında Ticaret ve Finansal Riskler :

İnternetin yükselen trendi sanal ticaret, web siteleri, e-postalar, sanal market ve hatta sanal kumar gibi konuları kapsamaktadır. Öğrencilere bu konular ile nasıl en güvenli biçimde baş etmeleri gerektiğini öğretmek her yaştaki öğrenciye anlatılması gereken bir eğitimdir. Örneğin bazı web siteleri insanların paralarını çalmak amacıyla kurulan dolandırıcılık amaçlı uygulamalardır. Bazı siteler düzgün şekilde faaliyet gösteren internet uygulamalarının bir kopyası olarak faaliyet gösterir ki, insanların buralara girip kişisel ve finansal bilgilerini çalmayı amaçlarlar. Dolayısıyla, öğrenciler için kendilerinin ve ailelerinin kişisel ve kredi kart bilgilerini bu ve benzer uygulamalarda vererek ciddi finansal risklerle karşılaşmaları söz konusudur.

Taciz ve Rahatsızlık Verme :

Sanal taciz ve rahatsızlık verme internet ortamında e-posta, sohbet odaları, tartışma grupları, anlık ileti ortamları ve web siteleri yoluyla yapılmaktadır. Bunun yanında SMS gibi mobil iletişim araçları aracılığıyla da yapıldığı bilinmektedir. Sanal taciz ve rahatsızlık verme, sataşma, laf atma, sanal dedikodular çıkarma, istenmeyen mesajlar gönderme veya bilgileri çarpıtma, bozma gibi yöntemlerle sık sık yapılmaktadır.

Gizlilik :

Bazı web siteleri öğrencilere isim, e-posta, yaş, cinsiyet, hatta telefon ve ev adresleri gibi kişisel bilgilerini doldurmalarını isteyen formlar vermektedirler. Bunlardan bazıları bilgileri isteyen web sitelerinin doğası gereği normal ve mantıklıdır. Ancak, internet ortamındaki web sitelerin artan bir çoğunluğunun, bireylerin kişisel güvenliklerini tehlikeye atmak amacıyla bu bilgileri istedikleri de bilinen bir gerçektir. Kişisel bilgileri bu ortamlar aracılığıyla vermek, öğrencilerin, spam, virüs veya reklam materyallerinin hedefi haline gelmeleri sonucunu doğurur. Gizlilik durumu bunun yanında öğrencilerin kişisel web sitelerini geliştirdikleri ve yayınladıkları zaman da uygulanmalıdır. Kendilerin veya diğer öğrencilerin fotoğraflarını içeren kişisel bilgiler, bu bilgilerin daha sonra uygunsuz amaçlar için kullanılmalarına neden olabilmektedir.

Güvenli Olmayan Bilgi :

İnternet ortamında milyonlarca web sitesinin olduğu ve her geçen gün de bu sayının katlanarak arttığı düşünüldüğünde, web sitelerinin tamamındaki bilgilerin, veya bir web sitesindeki bilgilerin tamamının güvenilir olduğunu söylemek imkansızdır. İnternette faaliyette bulunan web sitelerindeki bilgiler, yanlış, tarihi geçmiş, ön yargılı veya gerçek dışı olabilir. Öğrenciler dolayısıyla bir bilgiye ulaştıkları zaman bu bilgiyi aldıkları yerin güvenilirliğini sorgulamalılar, kesin bir yargıya varmadan önce konuyu iyice muhakeme etmelidirler.

Spam ve Virüsler

İnternetteki riskler : Spam e-postalar yoluyla bireylere veya kurumlara gönderilen istenmeyen bütün postalardır. Virüsler ise e-posta yoluyla bulaşabildikleri gibi, web siteleri, dokümanlar ve uygun olmayan içerikler yoluyla da bulaşabilmektedirler.

Kaynak: http://www.guvenliweb.org.tr/

Diğer güvenlik yazılarımızı incelediniz mi?

Serhat Demir

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.