Güvenli İnternet Günü Kutlu Olsun
İnternet aleminin sonsuzluğunda insanı başı dönüyor. Bazı insanlar bu durumu fırsata çevirmek, bu baş dönmesinden fayda sağlamak istiyorlar. Gerçek yaşamda olduğu gibi insanlarının iyi niyet ve açıklarını kullanıp onları zor duruma sokmak için dolaşıyorlar. İşte tam burada güvenli internet çok büyük önem kazanıyor.
İnternetin daha doğru kullanılması için tüm öğrencilerimizin bilişim ile erken çağlarda tanışması gerekir. Bu sebeple her kademede bilişim dersleri zorunlu olmalı ve gelecek nesiller doğru bilgisayar ve internet kullanımı için eğitilmelidir. Yahu sende şimdiki nesil çatır çatır kullanıyor interneti, tableti telefonu diyenleri duyar gibiyim. Çocuklarımızın karşı karşıya kalabilecekleri olumsuzlukları görmemek bence bu işin kolaycılığı.
Güvenli İnternet sloganı ile bundan 7 yıl önce bir site kuruldu www.guvenlinet.org.tr
Güvenli Net internet sitesindeki bilgilere göre :
Bir Dakikada 35 Bin Siber Saldırı !
Bir dakikada internette kötü niyetli kullanımlar da durmuyor. 35 bin siber saldırı gerçekleşiyor, 21 bin spam e-posta gönderiliyor, 470 bin networke ihlal girişiminde bulunuluyor, 95 bin kötücül yazılım programı nötralize ediliyor, 32 bin bilgisayar botnete dahil oluyor, 30 kişinin kimlik bilgileri çalınıyor. Yani, İnternetin geleceğini tehlikeye sokan siber tehditler gerçekleşiyor. Bununla beraber; çocukların cinsel istismarı, ülke kaynaklarını sömüren/çoğu yurt dışında bulunan yasa dışı kumar siteleri, yavrularımızı bazı oyunlar marifetiyle intihara yönlendirme, zararlı yazılımlar yoluyla fidye isteme, sanal zorbalık gibi suçlar da bu mecrada kendisine yer buluyor. Bu olumsuz içeriklerin artması sonucunda, gelişmiş ülkelerde bu olumsuzlukların önlenmesine yönelik olarak bir farkındalık oluşmuştur. Avrupa Birliğine bağlı ülkelerde “çocuklar için daha iyi internet” (Better Internet for kids) programı kapsamında; çocukların ve gençlerin, İnternet üzerinden cinsel istismarı, siber zorbalık ve şiddet içeriğine maruz kalma gibi olumsuz içeriklerinden ve zararlarından korunmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Ayrıca temiz bir internet dünyası için:
-Başkalarını incitici ve rahatsız edici davranışlardan sakının.
-Başkalarının internette sergilediği hoşunuza gitmeyen davranışlara karşı hoşgörülü olun, gerekirse ilgili kişiyi onu küçük düşürmeden ve özel bir iletişim kanalı ile uyarın.
-İnternette ve özellikle sosyal medyada başkalarına karşı her zaman kibar bir dil kullanın ve saygılı davranın.
-Gerçek hayatta başkalarına karşı söyleyemeyeceğiniz veya söylenmesi uygun olmayan sözleri, internette de söylemeyin. Çünkü gerçek hayatta suç olan her şey internette de suçtur.
-İnternette ileride pişman olabileceğiniz ve sizi olumsuz etkileyebilecek paylaşımlar yapmayın.
-İnternette okuduğunuz her bilginin kaynağını araştırın; yani internette sadece sörf yapmayın gerektiğinde dibe dalın.
-Sosyal medyada, internette dikkat etmemiz bir diğer hususta Türkçe’mizin düzgün kullanılmasıdır.
-Doğruluğuna emin olmadığınız hiçbir bilgiyi internette paylaşmayın. Gerekirse farklı kaynaklardan araştırma yapın ve eleştirel olun.
-İnternette kişisel bilgilerinizi koruyun, çevrimiçi gizliliğinize ve güvenliğinize özen gösterin.
Herkese güvenli ve temiz bir internet dilerim.