Google Arama’nın Evrimi
Arama Motoru dediğimizde aklımıza ilk gelen arama motoru olan Google’ın geçmişten günümüze nasıl bir gelişim ve değişim yaşadığına değineceğiz. Küçük bir yakın geçmiş yolculuğu olacak. Hadi başlayalım.
Google Arama başlatıldı – (04.09.1997) :
Stanford bilgisayar bilimleri yüksek lisans öğrencileri olan ve bir önceki yıl Stanford sunucularında barındırılan BackRub adlı bir arama motoru üzerinde birlikte çalışan Larry ve Sergey, arama motorlarının adını değiştirmeye karar verdi. İkili, biraz beyin fırtınası yaptıktan sonra Google adını seçti; bu kelime, matematikte 10 üzeri 100 rakamını tanımlamakta kullanılan “gugol” (googol) teriminin basitleştirilmiş haliydi.
Larry ile Sergey’in Nevada’daki Burning Man festivaline gitmeden önce simgesel Burning Man’i Google logosuna eklemesiyle ana sayfa doodle’ları geleneği doğdu.
Google Araç Çubuğu – (11.12.2000) :
Tarayıcı eklentisi Google Araç Çubuğu sayesinde, ana sayfamıza gitmeden Google aramaları yapılabilir. Diğer bir deyişle, artık sadece Google Araç Çubuğu’muzu indirip tarayıcınızda ekleyerek Google.com’u ziyaret etmeden Web’de Google’ı kullanabilirsiniz.
Google Görsel Arama – (28.07.2001)
Bir resim bin kelimeye bedeldir; ya bir milyon resim? Daha kesin konuşmak gerekirse 250 milyon resim? Google Görsel Arama (beta sürümü) hizmete girdi ve Web ‘de resim aramanın en kapsamlı yolu oldu.. Üstelik Google’ın diğer Web arama hizmetlerini kullanmak kadar kolay.
Gmail – (01.04.2004)
8 milyar bit bilgi (500.000 sayfa e-posta eşdeğeri) depolama kapasiteli (kullanıcı başına), ücretsiz, arama tabanlı bir Web posta hizmeti olan Gmail’in önizleme sürümünü test ettik. Gmail hizmetinin başlangıcı, mevcut e-posta hizmetlerinin kalitesinin zayıf olduğuna dair bir Google kullanıcısının şikayeti ile olmuştur.
Google Akademik – (08.10.2004)
Google Akademik ‘in beta sürümü akademisyenlerin hakemli dokümanlar, tezler, kitaplar, ön basımlar, özetler ve teknik raporlar gibi akademik literatürde tamamı ücretsiz olarak arama yapmalarına olanak vermekteydi. Biz de Google’da akademik araştırmalardan çok yararlandık. Bu, araştırma topluluğuna katkıda bulunmamızın yollarından biridir. Google Akademik ‘in zirveye varmada hepimize yardımcı olacağını umarız.
Google Video – (25.01.2005)
En son TV programlarının transkriptlerini içeren bir dizinde arama yapabilmenizi sağlayan Google Video’yu başlattık. O sırada sadece erken aşamadaki bir beta sürümüydü: Yalnızca arama terimlerinizle eşleşen şovlardaki resimleri ve metin snippet’lerini görebilir ve 2004 Aralık ayından itibaren birkaç kanaldaki şovları arayabilirdiniz. Ancak Google Video’yu sonraki aylarda daha da geliştireceğiz; TV dünyasında dedikleri gibi: Bizden ayrılmayın.
Google Suggest – (25.08.2008)
Google Suggest’i kullanıma sunduk. Arama sorgularını formüle etmenize, yazım hatalarını ve tuş vuruşlarını azaltmanıza yardımcı olan Google Suggest, her defasında anlık önerilerde bulunarak İnternet kullanıcılarının yazmak için harcadıkları binlerce saatten tasarruf etmesini sağlıyor.
Kişisel sonuçlar – (10.01.2012)
Arama artı Sizin Dünyanız’ın bir özelliği olarak kişisel sonuçları kullanıma sunduk. Kişisel sonuçlar özelliği sayesinde, Web’den gelen sonuçlarla birlikte ilgili ipuçları, fotoğraflar ve arkadaşlarınızın yayınlarını da görürsünüz. Kişisel sonuçlar, yalnızca size özel olduğunu anlamanız için bir simge ile işaretlenir. Bu sonuçlar kişisel ve özeldir; onları görebilmek için Google’da oturum açmış olmanız gerekir.
Daha Fazlası için ekteki sunuyu indirebilirsiniz.
Güzel bir sunu olmuş. Sunu için teşekkürler.
Rica ederim. Yararlı olmasına sevindim. Güle güle kullanın.