Flash CS6′ da Dinamik Metin işlemleri
Merhaba bu yazımızda Grafik Animasyon dersinde kullanacağımız metin işlemlerinden Flash CS6′ da Dinamik Metin işlemleri ile ilgili örnek bir uygulama yapacağız.
Öncelikle Adobe Flash CS6 da 3 tip metin olduğundan bahsetmek gerekiyor.
- Statik Metin : Animasyondaki sabit metinlerdir.
- Dinamik Metin : İçeriğini kodla değiştirebildiğimiz metinlerdir.
- Giriş Metni : Kullanıcının bilgi girişi yapabildiği metinlerdir.
İşlem Basamakları:
- 800 x 400 boyutunda bir Action Script 3.0 belgesi açılır.
- Yazının altında yer alan ekler bölümündeki arkaplan resmi indirilerek. CTRL+R tuş kombinasyonu ile sahne alanına aktarım arkaplanı eklenir. Katma1’in adı “Arkaplan” olarak değiştirilir.
- Yeni bir katman eklenip adı “Yazı” olarak değiştirilir.
- Araç Çubuklarında bulunan Metin Aracı seçilir. Statik Metin seçilerek “Ad Soyad : ” yazılır. (Yazı tipi: Century Gothic, Boyut: 30 nk, Renk: Beyaz olarak belirlenir)
- Metin Aracı Seçilir. Giriş Metni olarak değiştirilir ve Ad Soyad : yazısının yanında bir kutucuk oluşturulur. Karakter bölümünün en altında yer alan (Ab, <>, –) simgelerinden en sağdaki “Metin etrafında kenarlık göster” butonu tıklanır. Giriş metninin arkası beyaz olur. Giriş metninin örnek adı “girisMetni” olarak belirlenir.
(Yazı tipi: Century Gothic, Boyut: 30 nk, Renk: Siyah olarak belirlenir). - Arkaplanda yer alan iki kutucuğun arasında yuvarlak köşeli bir dikdörtgen çizilir (300 x 55 px boyutunda) ve üzerine “Göster” yazılarak bir düğme oluşturulur. Düğmenin örnek adı “gosterBtn” olarak belirlenir.
- Metin aracı seçilir. Metin seçeneklerinden dinamik metin seçilir. Arkaplandaki alt kutucuğun içine bir alan çizilir. Dinamik metnin örnek adı “cikisMetni” olarak belirlenir. (Yazı tipi: Century Gothic, Boyut: 30 nk, Renk: Beyaz olarak belirlenir)
- Metinsel işlemlerde dikkat etmemiz gereken bir durumdan bahsetmek isterim. Eğer Karaketer özelliği altındaki Yumuşatma seçeneğinde “Aygıt Fontlarını kullan” seçeneğini seçmediyseniz animasyonu çalıştırdığınızda “Çalışma zamanında düzenlenebilen, “Aygıt Fontlarını Kullan” ayarına sahip metin dışındaki herhangi bir metin için fontlar gömülmelidir. Fontları gömmek için Metin > Font Gömme komutunu kullanın.” şeklinde bir uyarı verecektir. Bu sorunun önüne geçmek için Göm seçeneğini kullanırsanız bu sorunla karşılaşmazsınız.
- Yeni bir katman eklenip, adı “Action” olarak değiştirilir.
- Aşağıdaki kodlar eklenir. Animasyon çalıştırılarak test edilir.
Kodlar:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 |
import flash.events.MouseEvent; gosterBtn.addEventListener(MouseEvent.CLICK, fn_Goster); // Göster Butonuna Fare tıklanması olayı ekledik.; function fn_Goster(event:MouseEvent):void {// fn_Goster Fonksiyonunu tanımladık cikisMetni.text = "Hoş geldiniz " + girisMetni.text;// Çıkış metnini giriş metninin önüne hoş geldin yazarak gösterir. } /* Eğer Giriş metninin boş girilmesini istemiyorsanız bir if kontrolü eklemelisiniz. Bu durumda kodlar aşağıdaki gibi değiştirilmelidir. import flash.events.MouseEvent; gosterBtn.addEventListener(MouseEvent.CLICK, fn_Goster);// Göster Butonuna Fare tıklanması olayı ekledik.; function fn_Goster(event:MouseEvent):void {// fn_Goster Fonksiyonunu tanımladık if (girisMetni.text == "") { cikisMetni.text = "Lütfen adınızı ve soyadınızı giriniz"; } else { cikisMetni.text = "Hoş geldiniz " + girisMetni.text;// Çıkış metnini giriş metninin önüne hoş geldin yazarak gösterir. } } */ |