Çevrimiçi F Klavye Ders Uygulaması Yayında
F Klavye öğrenmek isteyenler için fklavye.gov.tr adresinde çevrimiçi F klavye ders uygulamaları yayınlanmıştır.
İlk olarak neden F Klavye kullanmalıyız sorusuna cevap vermek gerekir?
- F Klavye yakın bir zamanda kamu kurum ve kuruluşlarında zorunlu hale gelecektir.
- Milli Klavye ilk olarak 20 Ekim 1955 tarihinde Bakanlıklararası Stabdardizasyon Komitesi tarafından onaylanmıştır.
- F Klavyede sağ el %51, sol el ise %49 oranında kullanıldığından her iki beyin yarım küresinin de yazma sürecine dengeli katılmasını sağlamaktadır.
- F klavyenin sadece orta sırasındaki harfler ile Türkçe metinlerin %55’i yazılmaktadır.
- F Klavyeye göre daha popüler olan Q klavye aslında hiçbir dile uygun değildir.
- F Klavye Q Klavyeden %11 daha hızlıdır.
- F Klavyenin 25 rekor 59 dünya şampiyonluğu bulunmaktadır.
Çevrimiçi F Klavye derslerine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
F Klavye söz konusu olunca F Klavyenin mucidi İhsan Sıtkı YENER’den bahsetmeden olmaz.
İhsan Sıtkı YENER kimdir?
925’te Afyonda doğdu.
1942’de İzmir Ticaret Lisesini bitirdi.
1946’da İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebini (İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi) bitirdi.
1957’de Amerika Birleşik Devletleri New York Üniversitesi, Business Administration Bölümünde Ölçme ve Değerlendirme konularında Master;
1958’de aynı Üniversitenin Business Education bölümünde Eğitim Metotları, Araştırma-Geliştirme konularında Doktora yaptı.
Standart Türk Klâvyesi: 1930’lu yıllardan başlayarak, Türk dilinin özelliklerine göre yapılmamış, standart olmayan, değişik harf dizinleriyle oluşturulmuş çeşitli yabancı daktilo klâvyeleriyle çalışmanın sıkıntılarını giderme isteklerini, 1946 yılından itibaren Öğretmen çabaları olarak sürdürdü. Türk Dil Kurumu verileriyle Eğitim Kurumlarında 10 yıl süren çalışmalar ve denemeler sonucunda oluşturduğu Klâvye dizinini Millî Eğitim Bakanlığına sunarak, Türkçe harfler için de ideal olabilecek bir Millî Klâvye ihtiyacını anlatıp en üst düzeylerde ele alınmasını ancak 1955 yılında sağlayabildi. Yöneticiliğini ve sözcülüğünü yaptığı “Yabancı uzmanlarla da pekiştirilmiş İhtisas Komisyonu”nca oluşturulan “Onparmak yöntemi ile Türkçe için ideal Klâvye‘yi 20 Ekim 1955’te “Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi‘ne “Standart Türk Klâvyesi” olarak kabul ettirdi. Türkiyedeki tüm daktilo makinelerinin bu bilimsel Klâvyeye dönüştürülmesi, 1963 yılında Gümrükler Kanununa bir madde eklenmesi ve 1974 yılında “Türk Standardları Enstitüsü” tarafından “Zorunlu Standart” olarak kabul edilmesiyle kesinleşti. Daha sonraki yıllarda rasgele klâvyelerle ithaline başlanan Bilgisayarların da Standart Türk Klâvyesi ile ithal ve montajı giderek yaygınlaşmakta ve kurallara uyulması oranında bu klâvyenin verimliliğinden yararlanılmaktadır.
Daha detaylı bilgi için İhsan Sıtkı YENER ile ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.
ben çok sevdim