Bilgisayar Ağları ve İnternet
Bilgisayar ağı: Birden fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşturulan yapıya Bilgisayar Ağı (Network) denir. Bir ağa bağlı bilgisayarlar ağ yardımı ile bir birlerini görebilir, iletişim kurabilir, veri alış verişi yapabilirler ve kendi bilgisayarlarına bağlı aygıtları paylaşabilirler.
Ağ bağlantısı yapmak için bilgisayarımızda ethernet kartı olmalıdır.
Ethernet : Bilgisayarımızın ağa bağlanması için gerekli olan donanım birimidir.
Bir ağa ethernet kartı ve kablo yardımıyla bağlanacağımız gibi kablosuz bağlantı ile de ağ bağlantısı yapmak mümkündür.
Ağ Çeşitleri:
LAN (Local Area Network – Yerel Alan Ağı): Yakın mesafedeki birden fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşturulan ağa denir. Bilişim Teknolojileri sınıfı, okul, ev, apartman gibi yerlerde kullanılan ağ çeşididir.
MAN ( Metropolitan Area Network – Şehir Alan Ağı): Daha geniş bir bilgisayar ağ grubunu kapsar. Metropolitan adıyla anılmasının sebebi, bu tür ağların genelde bir şehrin tümünü veya büyük bir kısmını kapsıyor olmasıdır. LAN’ların birleşmesinden oluşur.
WAN (Wide Area Network – Geniş Alan Ağı) : Yerel ağların birleşmesiyle dünya çapında oluşturulan ağa denir. Bu ağa en güzel örnek internettir.
İnternet : Bir çok bilgisayar ağının bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olarak kullanılan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.
İnternet Servis Sağlayıcısı (ISS): Genellikle bir ücret karşılığı Internet’e erişiminizi sağlayan bir şirkettir. Bir ISS’ye bağlanmanın en yaygın yolları telefon hattı (çevirmeli) veya geniş bant bağlantısı (kablolu veya DSL) kullanmaktır. Birçok ISS, e‑posta hesapları, web tarayıcıları gibi ek hizmetler ve web sitesi oluşturmanız için alan sağlar.
İnternet sitelerini gezinmek için (Sörf) tarayıcı programlara ihtiyaç duyarız. Örnek vermek gerekirse İnternet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Opera vb…
—>> (Daha ayrıntılı bilgi için İnternet Tarayıcıları makalesini okuyabilirsiniz…) <<–
İnternet sitelerini gezinmek için Web Tarayıcılarına ihtiyaç duyarız demiştik. Bir web tarayıcısını açıp adres çubuğuna ziyaret etmek istediğimiz sitenin adresini yazmamız gerekir. Nasıl ki her birimizin bir ev adresi varsa internet sitelerinin de adresleri vardır. Bir örnek üzerinden internet siteleri adreslerini inceleyelim.
- http:// “Hyper Text Transfer Protokol” (Zengin İçerikli Metin Transfer Protokolü) nün baş harflerinden oluşturulmuştur. Web sayfalarını internet kullanıcısına ulaştıran temel protokoldür.
- www ( World Wide Web – Geniş Dünya Ağı ) Dünyadaki bilgisayarların birbiriyle iletişim kurabildiği, görüntü, ses, veri paylaşımının yapılabildiği global bir ağdır. Sitenin Dünya üzerindeki bir ağda olduğunu belirtir.
- serhatdemir : Alan Adı (Domain) kısmıdır. Her site türü için tek alan adı alınabilir.
- com : Site uzantısıdır. Sitenin türü hakkında bizi bilgilendirir.
gov : Devlet, Resmi, Hükümet kuruluşları
edu : Eğitim Kurumları – Üniversiteler
org : Ticari olmayan, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, organizasyon, vakıf siteleri
com : Ticari kuruluşlar
mil : Askeri kuruluşlar
net : Servis sunucuları ( Internet Servis Sağlayıcı gibi )
k12: Okul öncesi, İlkokul, Ortaokul, Lise
info: Bilgi siteleri
gen: Herhangi bir şarta bağlı olmayan siteler.
tv: Televizyon Kanalları
bel: Belediyeler
pol: Polis Teşkilatı - tr: Sitenin hangi ülkeye ait olduğu belirtir.
Bir cevap yazın