Adobe Flash’da Action Script 3.0 Nedir? (GAD-AF14)

Merhaba Grafik Animasyon derslerinde Adobe Flash CS6 programında animasyonlar yapmayı öğrendik. Bu animasyonları yaparken hiç bir kod kullanmadık. Şimdi bu işlemleri ve daha fazlasını kodlarla nasıl yapacağımızı öğreneceğiz. Bunun için Flash ile birlikte kullandığımız bir script dili var Action Script. Hemen akla Action Script Nedir? sorusu gelecek. Biraz Action Script ten bahsedelim.

Action Script Nedir?

1995 yılında ilk olarak ortaya çıkan animasyon yazılımında kullanılan komutlar temel animasyon ve yönlendirme komutları olarak kullanıcıya sunulmuştur. Bunlar 12 temel komuttan oluşmaktaydı. Her yeni versiyonla bu komutlara, yeni komut setleri eklenmiş ve her versiyonda farklı ihtiyaçlara karşılık vermiştir. Animasyon yazılımının 5. versiyonunda tam olarak bir uygulama diline dönüşmüş ve Action Script ismini almıştır.

Animasyon yazılımı geliştikçe Action Script dili de gelişmiş, Action Script 2.0 ve Action Script 3.0 versiyonuna ulaşmıştır. Action Script dili ECMAscript (İnternette istemci üzerinde çalışan programlar için geliştirilmiş dil standardı) üzerine inşa edilmiştir, ECMAscript, JavaScript’in esasını oluşturduğu için birçok geliştirici için Action Script’i anlamak kolaydır. Programlama özellikleriyle animasyon yazılımı üzerinde her türlü kontrol sağlanmış internet siteleri, internet siteleri için uygulamalar, oyunlar ve buna benzer birçok uygulama geliştirilebilir.

ActionScript 3.0, nesne tabanlı programlama konusunda temel bilgisi olan geliştiricilere tanıdık gelen sağlam bir programlama modeli sunar.

ActionScript 3.0’ın önceki ActionScript sürümlerinden daha gelişmiş olan bazı önemli özellikleri arasında şunlar yer alır:

• AVM2 adı verilen ve yeni bir bayt kodu talimat kümesi kullanıp önemli ölçüde performans artışı sağlayan yeni bir ActionScript Virtual Machine.
• Önceki derleyici sürümlerinden daha derin eniyileştirmeler gerçekleştiren daha modern bir derleyici kodu
• Düşük düzeyde nesne denetimi ve gerçek bir nesne odaklı model içeren, genişletilmiş ve geliştirilmiş bir uygulama programlama arabirimi (API)
• XML için ECMAScript (E4X) belirtimini (ECMA-357 sürüm 2) esas alan XML API’si. E4X, dilin yerel veri türü olarak ECMAScript’e XML ekleyen bir dil uzantısıdır.
• Belge Nesnesi Modeli (DOM) Düzey 3 Olaylar Belirtimi’ni esas alan bir olay modeli

ActionScript ile zaman çizgisini kontrol edebilirsiniz. Yaptığınız animasyonlara etkileşim veya çeşitli şartlar ekleyebilir, animasyonun istediğiniz şekilde akmasını sağlayabilirsiniz. Sahneye düğmeler, yazı kutuları vb. form bileşenleri ekleyip kullanıcı ile etkileşime girebilirsiniz. Yapılabilecekleriniz hayal gücünüzle sınırlıdır.

ActionScript 3.0 diliyle ActionScript yeni bir boyuta taşınmış ve güçlü bir programlama dili olmuştur. ActionScript 3.0 nesne tabanlı (OOP) bir programlama dilidir. Eski tarz prosedürel kodlama olanağı da bulunmaktadır. Bu sayede isteyen OOP programlama yapabildiği gibi isteyenler prosedürel programlama da yapabilmektedir. Esnek bir dildir. İsteyen herkes kendi sınıfını oluşturup animasyon yazılımı için de kullanabilir. Sunucu tarafında çalışan çeşitli internet programlama dilleri (php,asp,asp.net,java vb.) ile uyumlu çalışabilmektedir.

Action Script 3.0 ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Adobe firmasının hazırladığı ACTIONSCRIPT® 3.0’ı Öğrenme kaynağına bir göz atabilirsiniz.


Temel bilgileri verdikten sonra sıra uygulama yapmaya geldi. Biz daha önce film klipleri yapmayı öğrenmiştik. Bir nesne çizdik ya da sahne alanına bir resim aktardık. Sonrasında bu resmi Sembole Dönüştür (F8) komutuyla film klibi yaptık. Hatta iç içe film klipleri oluşturarak film klibi için de film klipleri oluşturduk. Action scriptte film klipleri olmazsa olmaz bileşenlerdendir. Film Klipleri (Movie Clip) iç içe olabilirler. Ana sahneden en içteki bir film klibine erişmek istendiğinde . (Nokta) işareti kullanılır. Nokta işareti ayrıca nesnelerin yol tanımlarını yapabilmek ya da sınıfların özellik ve metotlarına ulaşmak için kullanılan işarettir.

Öncelikle “Kaynaklar” bölümündeki dosyayı bilgisayarımıza indirip örnekte kullanacağımız fotoğrafları masaüstüne kopyalayalım. Sonrasında da sırayla “İşlem Basamakları” bölümündeki adımları sırasıyla gerçekleştirelim.


Kaynaklar :

İşlem Basamakları :

  • Dosya > Yeni ya da CTRL+N kısa yolu ile 1000×750 piksel boyutunda yeni bir belge oluşturun.
  • Dosya > İçe Aktar > Sahne Alanına İçe Aktar (CRTL+R) ile masa üstüne kopyaladığınız “Masa” resmini sahne alanına aktarın.
  • Masa resmini seçip Sembole Dönüştür (F8) ile Film klibi yapın.
  • Adı: masa, Kaynak : Sol üst köşe seçin.
  • Özellikler panelinden örnek adını “masa” olacak şekilde değiştirin. Not: Unutmayın ki Action Script kodlarla bu nesneye erişmek istediğimizde bu adı kullanacağız.
  • Sonra film klibini düzenlemek için farenizin sol tuşu ile çift tıklayın.
  • Masa film klibi içinde olduğunuzdan emin olun ve daha sonra CTRL+R ile sahne alanına resmini ekleyin.
  • Monitör resmini seçip F8 ile sembole dönüştür penceresini açın ve “monitor” adında bir film klibi yapın. Örnek adını da “monitor” olarak değiştirin.
  • Daha sonra CTRL+R ile sahne alanına klavye resmini ekleyin.
  • Klavye resmini seçip F8 ile sembole dönüştür penceresini açın ve “klavye” adında bir film klibi yapın. Örnek adını da “klavye” olarak değiştirin.
  • Daha sonra CTRL+R ile sahne alanına kitap resmini ekleyin.
  • Kitap resmini seçip F8 ile sembole dönüştür penceresini açın ve “kitap” adında bir film klibi yapın. Örnek adını da “kitap” olarak değiştirin.
  • Daha sonra CTRL+R ile sahne alanına mousepad resmini ekleyin.
  • Mousepad resmini seçip F8 ile sembole dönüştür penceresini açın ve “mousepad” adında bir film klibi yapın. Örnek adını da “mousepad” olarak değiştirin.
  • Mousepad film klibine çift tıklayarak şimdi de mousepad film klibinin içine girin. Sahne 1 > masa > mousepad yazılarını düzenleme alanının üzerinde göreceksiniz.
  • Daha sonra CTRL+R ile sahne alanına fare resmini ekleyin.
  • Fare resmini seçip F8 ile sembole dönüştür penceresini açın ve “fare” adında bir film klibi yapın. Örnek adını da “fare” olarak değiştirin.
  • Artık içi içe film kliplerimizi oluşturduğumuza göre Action Script kodlarımızı yazmak için bir katman oluşturabiliriz. Nesnelerimizi eklediğimiz katman 1 ‘i “Nesneler” olarak değiştirin.
  • Daha sonra yeni bir katman ekleyin ve “Action” adını verin.
  • Action katmanında iken Pencere > Eylemler komutunu uygulayarak ya da klavyeden (F9) tuşuna basarak Eylemler penceresini açın.
  • Masa film klibi içindeki Monitör film klibinin x koordinatını değiştirmek için “masa.monitor.x = 200; ” yazmamız gerekir. “monitor.x = 200” yazarsak program hata verecektir.
  • Film kliplerinin konumları Kodların içinde verilmiştir.
  • Kodları yazdıktan sonra. Filminizi CTRL + Enter ile test edin.
  • Dosya > Kaydet (CTRL+S) ile dosyanızı “021_Calisma01_MasaustuYerlesim.fla” olarak kaydedin.

Action Script 3.0 Kodları :

// www.bilisimmatik.com tarafından yapılmıştır. 
// FK = Film Klibinin kısaltması olarak tanımlanmıştır

masa.mousepad.fare.rotation = -45; // Fare Film klibini 45 derece döndür. 

masa.monitor.x = 270; // Masa FK içindeki monitor FK'nin x değerini 270 yapar. 
masa.monitor.y = 80; // Masa FK içindeki monitor FK'nin y değerini 80 yapar. 

masa.klavye.x = 300;
masa.klavye.y = 200;

masa.kitap.x = 100;
masa.kitap.y = 200;

masa.mousepad.x = 700;
masa.mousepad.y = 200;

Ekran Çıktısı :

Masaüstü Yerleştirme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.